Παρασκευή 5 Μαΐου 2017

Η Εμπορική Εταιρεία στη Βήσσανη το 1931...


Τα "συναιτεράκια" μαζί με τον αξέχαστο Γ. Τριαντάφυλλο -πρώτος αριστερά-[Φωτο του 1932-αρχείο Αδελφότητος Βησσάνης]

Τα παλιά χρόνια η Βήσσανη γνώρισε αρκετά μεγάλη εμπορική κίνηση. Είναι αλήθεια ότι είχε γίνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στη δεκαετία του 1930 ένα μικρό εμπορικό κέντρο, που περιελάμβανε τα γύρω πλησιέστερα χωριά Λίμνη, Αγ. Κοσμά, Ωραιόκαστρο και Κάτω Μερόπη. Ο πληθυσμός αυτών των χωριών ήταν την εποχή εκείνη αρκετά μεγάλος, δεν υπήρχαν όμως μεγάλα παντοπωλεία ώστε να εξυπηρετήσουν όλες τις ανάγκες των κατοίκων. Η Βήσσανη, κεφαλοχώρι της περιοχής, είχε πέντε εμπορομπακάλικα άρτια οργανωμένα και είχαν την δυνατότητα να διαθέτουν στην κατανάλωση όλα τα είδη Γενικού Εμπορίου με τις καλύτερες τιμές. Για το λόγο αυτόν, οι κάτοικοι των άλλων χωριών προτιμούσαν την αγορά της Βήσσανης.

Μεγάλα ήταν τα εμβάσματα που προέρχονταν ιδιαίτερα από την εξωτερική μετανάστευση των Βησσανιωτών, Κωνσταντινούπολη, Αίγυπτο, Αμερική, τα οποία συντελούσαν σε μεγάλο βαθμό στην αγοραστική κίνηση όλων των παντοπωλείων.

Το 1931 με πρωτοβουλία των Παντοπωλών, ιδρύθηκε και η πρώτη Μετοχική Εμπορική Εταιρεία με Μετοχικό Κεφάλαιο 200,000 δρχ. με την επωνυμία Ζωίδης - Καρανίκας - Τζόβας & Σία. Η Εταιρεία διέθετε χώρον για αποθήκη και αυτοκίνητο φορτοεπιβατικό 16 θέσεων τύπου ΒΕΟ αμερικανικής προέλευσης 2 1/2 τόνων, γνωστό στους πολλούς μεγάλης ηλικίας, με οδηγό τον Μιχάλη Αθανασιάδη, βοηθό και εκφορτωτή τον χωριανό μας Βασίλη Μηλιώνη που αργότερα έγινε και πρόεδρος των Εκφορτωτών Αθηνών. Το αυτοκίνητο της εταιρείας μετέφερε τα εμπορεύματα στην Αποθήκη (στο μαγαζί του Μπάκου), ήταν δε και το πρώτο συγκοινωνιακό μέσο που μετέφερε επιβάτες από και προς τη Βήσσανη με τέρμα το χωριό Ωραιόκαστρο...

Ο σκοπός της Εταιρείας ήταν η αγορά εμπορευμάτων από μεγάλους εμπόρους των Πατρών, Ιωαννίνων, Πρεβέζης με βάση το πρώτο χονδρεμπορικό κέρδος.Όταν γινόταν μεταφορά εμπορευμάτων, τα καθίσματα του αυτοκινήτου βγαίναν και δεν μετέφερε επιβάτες. Τη διαχείρηοη της Εταιρείας αναλάμβανε κάθε μήνα ένας συνέταιρος Παντοπώλης και στο τέλος παρέδιδε λογαριασμό για το εμπόρευμα που αγόρασε από την αποθήκη για το μαγαζί του ο κάθε παντοπώλης.

Διευθύνων σύμβουλος και λογιστής είχε τοποθετηθεί ο Αριστείδης Καρανίκας, ένας εξαίρετος άνθρωπος με μεγάλη εμπορική πείρα και σχολαστικότητα που άφησε εποχή.

Δυστυχώς όμως, η εταιρεία δεν κράτησε για πολλά χρόνια, παρ' ότι είχε σημαντικά έσοδα, ορισμένοι από τους συνεταίρους διαφώνησαν και αντέδρασαν με αποτέλεσμα να διαλυθεί.

Σας Ευχαριστώ Με εκτίμηση Γεώργιος Δημ. Τζόβας Βήσσανη 26/2/96

Πηγή: Εφημερίδα "Η ΒΗΣΣΑΝΗ"-Φύλλο 49/Ιαν-Φεβρ./1996

Σημείωση ιστολογίου: Σε έναν παλιό ας τον πούμε "Χρυσό Οδηγό" της εποχής βρήκαμε δημοσιευμένες τις παρακάτω πληροφορίες που αφορούσαν τη Βήσσανη την εποχή γύρω στο  1930...


[Προφανώς εννοεί Γορμού-Ζωΐδη-Τζόβα]

►Ευχαριστώ τον Μιχάλη Κόντη για την παραπάνω πληροφορία του "Χρυσού Οδηγού"...

Και ο αγαπητός σε όλους συντάκτης του άρθρου μαζί με την σύζυγό του Ανθούλα Τζόβα σε ένα πολύ γνωστό μας στιγμιότυπο στο παντοπωλείο του, που λειτουργούσε πρίν λίγα χρόνια...


Επιμέλεια και Ψηφιακή επεξεργασία εικόνων Χ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.