Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Καλά Σπύρο μου εσύ δεν ήξερες!!! Δεν ρώταγες;(VIDEO)-ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Ζητάμε την κατανόησή σας για την αφαίρεση της χθεσινής μας ανάρτησης η οποία έγινε για λόγους αναβάθμισής της.Πολλοί αναγνώστες μας ζήτησαν και τις φωτογραφίες του σχετικού ημερολογίου του Λυκείου Ελληνίδων και τις οποίες μπορούν να δουν παρακάτω.Ευχαριστούμε και πάλι για την κατανόηση...
*****
Η παραποίηση της παράδοσης συχνά ξεπερνά κάθε όριο ανοχής! 

Σάββατο βράδυ της  25ης Ιουνίου παρακολουθήσαμε στην τηλεόραση την εκπομπή «στην υγεία μας» που παρουσιάζει ο Σπύρος Παπαδόπουλος. 

Αξιέπαινη προσπάθεια για την προβολή των δημοτικών χορών και τραγουδιών αλλά επειδή ξέρουμε ότι είναι πολύ σχολαστικός θα πρέπει να προσέχει -αφού πρώτα μελετήσει- τι του παρουσιάζουν διάφοροι σύλλογοι. Πρέπει να παρουσιάζει το αυθεντικό με μεγάλη σχολαστικότητα για να μπορέσει να διατηρηθεί η παράδοση και όχι ό,τι θέλει ο κάθε άσχετος. Με αφορμή τη συγκεκριμένη εκπομπή εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σαν Ομοσπονδία Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου Ιωαννίνων για την παραποίηση της πωγωνίσιας γυναικείας φορεσιάς. 

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που γίνεται αυτό. Πολλοί σύλλογοι Ηπειρωτών και μη, κυρίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και στα Γιάννενα στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν χορούς από το Πωγώνι απευθύνονται σε αδαείς ή ημιμαθείς χοροδιδασκάλους που δυστυχώς δεν γνωρίζουν τη λαογραφία και την παράδοση του τόπου μας. Η ομπόλια, αυτός ο μοναδικός κεφαλόδεσμος στον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε όλη τη Βαλκανική, είναι το στολίδι της Πωγωνίσιας φορεσιάς, εκεί φαίνεται όλη η αρχοντιά, η δεξιοτεχνία και η ομορφιά της φορεσιάς της. 

Εκτός από την παραποιημένη ομπόλια με σκρατς που δένουν σαν κράνη ή άλλες που είναι προδεμένες κατά ένα μέρος και υπάρχει δεύτερο κομμάτι που καλύπτει την προκατασκευή με χρυσά πόσια, βλέπουμε και άλλα στοιχεία παραποίησης. Κόκκινες φούντες στα ζωνάρια ή στο σιγκούνι, τεράστιους γιακάδες στα πουκάμισα κοντούς «αλλά τούρκα» ντουλαμάδες και άλλα. Βέβαια σε αυτό συμβάλουν και οι λαογραφικοί σύλλογοι που ράβουν, ενοικιάζουν και εμπορεύονται παραδοσιακές φορεσιές προωθώντας τες σαν αυθεντικές. Επίσης παρουσιάζονται και χοροί που χορεύονται στο Πωγώνι, αλλά δυστυχώς με τρόπο που χορεύονται σε άλλα μέρη της Ηπείρου. Υπάρχουν εξαιρετικά βιβλία που μιλούν για την πωγωνίσια φορεσιά ή τους χορούς και τα τραγούδια μας. Το Λύκειο Ελληνίδων έχει εκδόσει ημερολόγιο που αναφέρεται ειδικά στην πωγωνίσια ομπόλια. Ας συμβουλευτούν λοιπόν τη βιβλιογραφία.


Η Ομοσπονδία και οι Αδελφότητες των χωριών του Πωγωνίου θα είναι δίπλα σε όποιον σύλλογο θελήσει να παρουσιάσει το Πωγώνι συμβουλεύοντας για τους χορούς και τις φορεσιές αλλά θα καταγγέλλει στο εξής άμεσα όποια παραποίηση γίνεται σε βάρος της πωγωνίσιας παράδοσης.

*****

ΣΧΟΛΙΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:

Το παρακάτω video δείχνει με πολλές λεπτομέρειες πώς είναι η αυθεντική γυναικεία φορεσιά του Πωγωνίου και είναι βασισμένο ακριβώς στο ημερολόγιο που αναφέρει η Ομοσπονδία... Ας το δούνε λοιπόν εκείνοι που "κόπτονται" ανέξοδα  για την παράδοση και στο μέλλον ας προσέχουν για να αποφύγουν τουλάχιστον να χαρακτηριστούν άσχετοι...ΔΕΙΤΕ:


ΥΓ1. Μία καλή ιδέα-ευκαιρία για εκείνους που ενδιαφέρονται να μάθουν για το θέμα:
Τη Δευτέρα 15 Αυγούστου 2016 στο Παρθεναγωγείο Βησσάνης λίγο πρίν βραδυάσει ντύνονται τα κορίτσια μας για να "βγούν" στο χωροστάσι για το Πανηγύρι μας...Ας κοπιάσουν...Θά είναι το πιό καλό σεμινάριο για αυτούς...Με μεγάλη ευχαρίστηση θα τους δεχτούμε...
Πάρτε και  μία"γεύση":


ΥΓ2. Η επίμαχη εκπομπή του Σ. Παπαδόπουλου ΕΔΩ


****


Το άλμπουμ με τις φωτογραφίες του ημερολογίου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.